Imatge: Ajuntament de Reus
De tothom és conegut que la dualitat entre Nord i Sud ha dividit sempre les regions, no només per posició geogràfica, sinó també per d’altres factors amb més intervenció humana: riquesa-pobresa o inversió-deixadesa, per posar-ne dos dels exemples més recorrents. En coneixem els típics casos de llibre: Nord vs Sud-Amèrica, Corea del Nord vs Corea del Sud, Nord vs Sud d’Europa; i és evident que el tractament periodístic i les inversions que rebem al Camp de Tarragona són l’antítesi a terres gironines. Però a dins de Reus també existeix aquesta dicotomia?
Tracem una línia imaginària que seccioni Reus en dues parts: Nord i Sud de la Plaça del Mercadal. Upper Reus i Zona Sud. A simple vista, hom pot distingir passejant pels carrers de la ciutat que els locals comercials tancats abunden més a la Zona Sud que no pas a l’Upper Reus, en una tendència que malauradament sembla anar a l’alça. Seguim fent un vol, i ara la caminada ens acosta a les dues grans zones verdes de Reus: el Parc Sant Jordi al Nord i Mas Iglesias al Sud. El contrast també és notable. De fet si els anomenéssim “el parc net” i “el parc brut” sabrien discernir perfectament a quin estic fent esment, oi?
Però em diran que aquestes apreciacions són subjectives, així que farem la prova del cotó i visitarem el Geoportal de Reus, una magnífica web municipal on poden ubicar sobre el mapa ganxet tots i cadascun dels serveis que la ciutat ofereix als seus vilatans. D’entre la infinitat d’equipaments municipals que poden trobar-se dins el plànol interactiu, facin la selecció tan sols dels culturals, i veuran com la majoria apareixen de Mercadal en amunt. Cliquem seguidament a la recerca dels punts municipals de recàrrega elèctrica de vehicles? Hi veuran que a Upper Reus no tindran problemes per a carregar el seu cotxe elèctric. Però a la Zona Sud… figues d’un altre paner. Busquem ara on s’ubiquen la majoria de les les Oficines d’atenció ciutadana municipals i bingo! El gruix el trobarem al Nord de Reus un altre cop. I acabem el joc de les diferències tot cercant els espais de Participació i ciutadania. Cal que els digui on hi s’ubica la major part?
Aquesta polarització entre Nord i Sud de la ciutat és també evident en el nombre de col·legis electorals, en la ruta de la Cavalcada de Reixos, en una Fira Trapezi que carrega lleugerament cap amunt o en un Festival COS que quan surt del tomb de Ravals és per anar a Upper Reus. Fins i tot la sort de la Grossa ha seguit, un cop més, la ruta Nord, al Cachirulo del Carrer Ample. Tot i que, per aquesta vegada, això no depenia dels que ens gestionen.
Publicat a la NW - Revista de Reus, secció Entre naltros
EDITO l’ 11 de setembre de 2021, 2 anys després, amb una imatge extreta del web de l’Ajuntament de Reus, que il·lustra com la situació no ha canviat.
One thought on “Upper Reus. Al Sud també existim?”