Design a site like this with WordPress.com
Per començar

A la recerca del tren perdut

Imatge: Twitter Cultura Segura 

Xu-xuuuuuu, que el perdem!!! Xuuuuu que se’ns en va!!!

I així ha estat.

El tren de la Cultura al carrer ja ens ha passat de llarg, trucu-trucu i guaita que no el podíem tenir més a tocar. En una època en la qual calia que les institucions ens donéssin tanta protecció com confiança, xucu-xucu ja ens ha quedat enrere el moment d’aprofitar el Coronavirus i fer del Culturavirus una oportunitat. De portar la dansa, el teatre, la música, la creació plàstica… a peu de ciutadania.

Acostar les arts als barris – sempre els germans pobres fora del Tomb de Ravals- tot muntant espectacles en places i carrers. Fer-ho amb distància social. Donant exemple, que Cultura segura és més que un hashtag. Amb artistes locals. Amb ganes de sortir del pou, que més no n’hi havia. Ai, senyor revisor, que ens ha atropellat la inacció. 

Era el moment que les institucions donessin més suport que mai al talent reusenc, que demanéssim obrir espais per mostrar-hi allà les mil i una mostres de les habilitats dels creadors i intèrprets ganxets. Per part del col·lectiu cultural tot haguéssin estat facilitats. Un tren que haguéssim pogut empènyer entre tots. Però no ens hi van posar els raïls. Ni tan sols de via estreta.

Com va passar amb el nou tram del corredor del Mediterrani, una nova oportunitat passada de llarg, i amb el tancament de la línia de la costa el maleït virus ens ha descarrilat també per la via del no fer. Propera parada, destinació: Reus. Parada, sí, ben aturat tot durant mesos, no fos cas. Que  si no ens movem no ens equivoquem, però si no facilitem, impedim. Calia un maquinista. No demanàvem un AVE, ni un Tramcamp. Un Carrilet ja hagués fet el seu servei.

Però no anem a la recerca del tren perdut, que els plaers i els dies ens permetran anar a la recerca del temps recobrat, amb permís de Proust. Per sort sembla que estem despertant i tot d’iniciatives – per fi! – ara ens fan sentir com torna a xiular el tren, a cop de titular. Sempre seran bones notícies, sempre seran ben rebudes, i des de l’andana les aplaudim i encoratgem. Projecte Bartrina, Pla de Reactivació Econòmica i Social per la Cultura, Festival Psicurt, Paraules violetes a les biblioteques, Festival Accents, així com la represa del Cicle Grans Mestres, les visites guiades i els horaris habituals dels museus reusencs.

Com sempre a casa nostra, aquests trens arriben, però amb retard. Tot i això arriben, no els hem perdut. Celebrem-ho.

Publicat a la NW - Revista de Reus, secció Entre naltros

Publicat per jordisalvadorius

Vivint unes quantes vides en una: PASSIÓ per l’escola, la música, l’esport, la Cultura, per Reus. www.jordisalvado.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: